Jedną z ciekawszych inwestycji w okolicach Żywca, jest z pewnością otwarcie nowego browaru. Zakład mieści się w gminie Radziechowy-Wieprz, a aktualnie na jego terenie są montowane instalacje i urządzenia, niezbędne do prawidłowego warzenia piwa. Fachowcy instalują m.in. zbiorniki fermentacyjne i leżakowe, pasteryzator oraz system służący do mycia instalacji. W ciągu najbliższych miesięcy, na terenie browaru ma pojawić się więcej sprzętu. Profesjonalne instalacje pochodzą głównie od polskich producentów. Inwestycja jest bardzo nowoczesna, a zakupione maszyny wyróżniają się pod względem wydajności. Instalacje i automatyka projektowane przez polskich inżynierów są na tyle innowacyjne, że firma piwowarska oraz jej fani będą mogli monitorować proces produkcji na każdym jego etapie. Pierwszy etap wyposażenia browaru, pod względem kosztów wyniósł blisko 21 milionów złotych, a właściciele firmy mogą mówić o wzroście produkcji o około 15%. Nowoczesne wyposażenie ma na celu zminimalizowanie strat w produkcji oraz zwiększenie efektywności energetycznej. Piwa z tego browaru będzie można się napić latem lub jesienią 2019 roku.
Inwestycja pokazuje, że polskie browary rzemieślnicze są w znakomitej formie, a konsumenci coraz częściej wolą zapłacić więcej za kraftowe piwo, niż pić tańsze trunki pochodzące od wielkich koncernów. Działka inwestycyjna znajduje się na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a do wykonania prac, które ruszyły wiosną 2017 roku, zaangażowano lokalne firmy budowlane.
Większość pracowników tego browaru, to mieszkańcy Żywiecczyzny. Oczywiście poza osobami, które będą nadzorować produkcję tego trunku, potrzebni są też ludzie do poprowadzenia degustacji piw i szkoleń piwowarskich. Mieszkańcy Żywca i okolic mogą już rozglądać się za ofertami pracy w popularnym browarze.